Buğday genellikle sulama yapılmadan yetiştiriliyor. Çok kurak zamanlarda buğdayın çiçeklenme veya süt olum dönemlerinde uygun yöntemle sulama yapılabiliyor. Buğdaylar, en fazla sapa kalkma ve süt olum dönemlerinde suya ihtiyaç duyuyor.
Sapa kalkma döneminde azotlu gübre verilmesi en önemli bakım tüyosu oluyor.
Ekim nöbeti uygulaması buğdaydaki olası kök hastalıklarının önlenmesi için öneriliyor. Ayçiçeği, Macar fiği, kanola, kavun, karpuz, soğan, fasulye, mısır nöbette kullanılabiliyor.
Aşırı tohum ve azotlu gübre kullanımından kaçınılması gerekiyor.
Yabancı ot mücadelesinin erken devrede olması gerekiyor. İlaç kullanımı ile yabancı ot sorununun üstesinden gelinebiliyor.
Buğdayda Tohum İlaçlaması
Tohumların ilaçlanması onları zararlı ve hastalıklardan koruyor. Söz konusu buğdayda tohum ilaçlaması da mantar hastalıkları ve zararlılarla mücadele için tercih ediliyor. Zira hastalık buğday yetiştiriciliği için önemli bir risk. Öyle ki her yıl yetiştirilen ürünün %20’si hastalıklar nedeniyle ziyan olabiliyor. Özellikle nem oranı yüksek ve ılıman iklimli yerlerde bu olasılık çok daha fazla. Ancak ekimden önce buğdayda tohum ilaçlaması yaptığınızda henüz hastalıklar yayılmadan onları engelleyebilirsiniz. Ayrıca buğday tohumu ilaçlama ortalama fidelerin kardeşlenme dönemine dek etkisini sürdürüyor.
Buğdayda tohum ilaçlaması çoğunlukla kök boğazı çürüklüğü, sürme hastalığı, çizgi yaprak lekesi gibi sorunlara karşı yapılıyor. Bu hastalıklara karşı fungusit ilaçları tercih edebilirsiniz. Buna ek olarak ekin kambur böceği gibi zararlılar için de insektisit kullanabilirsiniz.